foto 01 foto 02 foto 03

Paardrijden en wijn proeven.

Vanuit het pittoreske bergdorp Montefalco, gelegen op een heuvel, kun je zover het oog reikt de hele vallei overzien. Een gebied van tweeduizend hectare aan wijn- en olijfgaarden. Montefalco wordt ook wel het balcon van Umbrië genoemd. Deze speciale trektocht biedt de mogelijkheid om gedurende deze tocht te genieten van de prachtige omgeving en tevens wijnen te proeven die internationaal furore maken.

05

Het programma behelst twee versies: de trektocht, drie dagen rijden, twee overnachtingen elders en twee nachten op La Somma (voor en na de trektocht). Of als onderdeel van een volle week, waarbij de overige drie dagen worden ingevuld met buitentochten of lessen vanuit de basis.

Het startpunt van deze tocht is Fonti del Clitunno, een vredige plek aan een meer met een klein eiland, ook genoemd in de werken van Virgil en Byron. Onze vertrekplaats ligt op slechts korte rijafstand van La Somma. De komende drie dagen verkennen we de omgeving en stoppen we bij twee bekende wijngaarden met een korte rondleiding en een proeverij. Het programma ziet er als volgt uit maar afhankelijk van locale omstandigheden kunnen er kleine veranderingen zijn.

 

01

Zondag

Na het ontbijt worden de paarden in de trailer geladen en worden de ruiters per auto naar Fonti del Clitunno vervoerd. Dit is circa dertig minuten rijden. We zadelen de paarden en we beginnen aan onze tocht. We rijden over brede paden door olijf - en wijngaarden met ruimte voor zowel een draf als een galop. Ondertussen genietend van de prachtige vergezichten. Na een paar uur in het zadel is het tijd voor een welkome onderbreking. We stoppen bij een wijnhuis- cantina in het Italiaans - voor een korte rondleiding en proeverij. Waarschijnlijk starten we met een glas mousserende wijn – spumante genoemd – of een glas locaal geproduceerde Grechetto of Trebbiano.

We lunchen met locale produkten voordat we onze weg vervolgen naar Montefalco, het centrum van de wijnstreek in Umbrië met zijn middeleeuwse vestingsmuren en romaanse kerken. Even buiten Montefalco stoppen we bij een gezellige bed & breakfast waar we de komende twee nachten verblijven. De paarden worden verzorgd en onze bagage is ondertussen gebracht. Diner en overnachting.

 

Maandag

Na het ontbijt zadelen we snel op en vertrekken we naar Bevagna, een stadje dat we al in de verte zien liggen. Van origine is Bevagna een etruskische nederzetting. In de romeinse oudheid was dit kleine ommuurde stadje een gemeente van grote betekenis, genoemd Meviania. Later werd het samengevoegd met het hertogdom van Spoleto en nog later onderdeel van het pausdom. Onze volgende stop is een wijnhuis, gespecialiseerd in volle rode wijnen waar deze regio zo bekend om staat: de Montefalco Rosso DOC en Montefalco Sagrantino DOCG. Ook hier gaan we proeven en krijgen we de mogelijkheid om te zien hoe deze wijn wordt opgeslagen en bewaard in eikenhouten vaten. We lunchen ter plekke. In de namiddag rijden we via wijngaarden terug naar onze bed & breakfast, we verzorgen de paarden en na een warme douche zijn we klaar voor het diner.

 

Dinsdag

Vandaag verlaten we de wijnstreek en vertrekken naar een ander gebied in zuidelijk Umbrië, de bergen van Monti Martani, beroemd om zijn historische fossielen. Onze route leidt ons door pittoreske dorpjes en er zullen voldoende mogelijkheden zijn voor een draf en een galop. We lunchen op een lommerijke plek voordat we de paarden in de trailer laden en terugkeren naar La Somma. Diner en overnachting.

Gedurende deze rit bestaat de mogelijkeheid om Montefalco te bezichtigen met zijn vele kroegen en winkels en haar prachtige marktplein.

 

02

03

04

06

montefalco

botti

© 2011-2024 La Somma VAT IT03179940543 credits